Stress

Waarom mindfulness en (zelf)compassie bij stress?
Mindfulness geeft ons een keuze in hoe we omgaan met lastige of veranderlijke situaties. Vaak handelen we in moeilijke situaties volgens diep ingesleten gewoontes die ons niet altijd verder helpen. Hoe leer je anders omgaan met gewoontepatronen? Mindfulness leert je ervaringsgericht focussen en binnen een veilige setting op speelse wijze je aandacht trainen. Zo leer je op een voor jou passende wijze omgaan met de ups en downs van het leven van alledag, moeilijke of veranderlijke levenssituaties, gevoelens, emoties en stress. Daarnaast leer je om voller te genieten van het positieve dat ook in ons leven wordt ervaren, maar waar we vaak door omstandigheden geen oog meer voor hebben: de kleine dingen van het leven.

Stressbestendiger worden kun je leren! En wist je dat positieve gebeurtenissen ook stress op kunnen leveren!! De visie van mindfulness is, dat we ons kunnen ontwikkelen in de houding waarmee we omgaan met het leven en tegenslagen. Ook in het omgaan met ziekte, pijn of psychische problemen. Mindfulness gaat uit van de wijsheid en het zelfregulerend vermogen dat we in ons dragen als mens.

Mindfulness is een vaardigheid die je kan leren door te oefenen en ervaren d.m.v. meditatie en het trainen van aandacht (focussen) én omdenken (situaties leren bezien vanuit een ander perspectief). Je leert luisteren naar de signalen van je lichaam en stress ontladen door gebruik te maken van ademtechnieken en focussen. In de lessen leer je het hoe en waarom van stress en jouw reacties daarop door psycho-educatie (uitleg). Je leert bewuster stilstaan bij je ervaringen in het hier en nu, zonder oordeel. Je ontwikkelt meer bewustzijn en leert jezelf reguleren (schakelen tussen actie en rust) en je grenzen bewaken.

Stress kent vele vormen...
De trainingen zijn geschikt voor mensen die te maken hebben met stress en/of meer levenskwaliteit en -vervulling wensen te ervaren. Je leert niet alleen manieren om stress te verminderen maar ook om stressbestendiger  te worden, waardoor je lastige situaties beter aankan of de verplichtingen van het alledaagse leven.

Bij welke klachten?

  • Ervaar je stress, spanning, (werk)druk of moeheid? Ben je toe aan verandering in je leven of op je werk?
  • Kom je uit een burn-out, zit je er nog middenin of heb je het gevoel dat je richting een burn-out gaat?
  • Zoek je naar evenwicht, rust en/of ontspanning en bereik je het maar niet? Heb je een druk leven of gezin?
  • Ben je aan het malen of piekeren? Slaap je slecht of onregelmatig? Denk je veel? Voel je je somber?
  • Zit je gevoelsmatig 'op slot' en is je wens om te leren dichter bij je gevoel en gevoelsbeleving te komen?
  • Zoek je inzicht in jezelf of in relatie tot de mensen om je heen, op je werk en in je leven? Loop je gevoelsmatig tegen muren op?
  • Is je accu leeg? Wil je leren stoppen met vechten, vluchten voor of vermijden van voor jou lastige situaties?
  • Heb je moeite met grenzen stellen. Raak je snel overprikkeld of geëmotioneerd? Overschaduwt dit je geluk?
  • Ben je hooggevoelig, gevoelig voor stemmingen van anderen, word je moe na een gesprek en vind je het lastig om daarmee om te gaan?
  • Durf jij je niet open te stellen? Voel je je kwetsbaar? Heb je het gevoel dat je overleeft? Ben je te hard voor jezelf? Wil je leren loslaten?
  • Ben je (chronisch) ziek of heb je een ziekteproces achter de rug óf zit je er nog middenin? Heb je lichamelijke pijn?
  • Ben je herstellend van hersenletsel of een hersenschudding en voel je je nog wankel of snel overprikkeld?
  • Ben je het vertrouwen in je lichaam verloren?
  • Heb je een overweldigende ervaring, grensoverschrijdend gedrag of een trauma meegemaakt?

Voel je je aangesproken? Lees dan verder: integrale aanpak bij stress