Vergoedingen

Nederland is in beweging naar een positieve gezondheid en meer leefkracht. Er is steeds meer wetenschappelijke onderbouwing voor de positieve effecten van mindfulness op de gezondheid. Dit is de reden dat in 2023 opnieuw veel zorgverzekeraars (een deel) van de training vergoeden. Meestal is hier geen verwijsbrief voor nodig.
Mindbody-training voldoet aan alle voorwaarden en normen om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Vergoedingsmogelijkheden zorgverzekeraars
Check hiervoor de volgende lijst: zorgwijzer.nl: vergoedingen 2024 mindfulness
Vraag bij je eigen verzekering na hoe dit is geregeld om zeker te weten of de training wordt vergoed.

Er zijn trouwens veel werkgevers die een mindfulnesstraining voor medewerkers vergoeden, vanwege de bewezen effecten op stressbestendigheid, concentratie, welzijn en vitaliteit.

Een training 1-op-1 (maatwerk en in afstemming met elkaar) kan daarnaast ook vergoed worden als onderdeel van biopsychosociale behandeling, voorwaarde is dat de deelnemer aanvullend verzekerd is. Mariet is psychosociaal therapeut en trainer en aangesloten bij de VIV - Vereniging Vitaliteitkunde. En wordt erkend door: CZ-groep, Menzis-groep, VGZ-groep, ONVZ en Zilveren Kruis. Check hiervoor: zorgwijzer.nl: vergoedingen psychosociaal

Tips voor overige mogelijkheden voor vergoeding: info

Mindfulness bij burn-out klachten
Vanuit het aanvullende pakket vergoeden verzekeraars als VGZ, Univé, National Academic, UMC en IZA een mindfulnesstraining bij burn-out klachten. De vergoeding bedraagt dan 350 euro per cliënt. Het betreft een tegemoetkoming in de kosten van een 8-weekse MBSR of MBCT (beiden zijn mogelijk!) voor verzekerden van 18 jaar en ouder met burn-out klachten.
Vergoedingsvoorwaarden bij burn-out: de MBSR of MBCT wordt gegeven door een mindfulness therapeut-trainer cat. 1 lid VMBN. Ook moet de deelnemer een verwijsbrief van huisarts of bedrijfsarts hebben. De verwijsbrief kan de deelnemer samen met de factuur van de trainer meesturen naar de verzekeraar.

Mariet Rutten is als gevorderd trainer geregistreerd in het kwaliteitsregister en werkt onder de voorwaarden VMBN als categorie 1 lid. Dat is de hoogst mogelijke certificering en komt dus voor vergoeding in aanmerking. 


Mariet is daarnaast gecertificeerd als compassietrainer MBCL - categorie A.


Voorwaarden mindfulness training
Er zijn 2 voorwaarden die gelden om in aanmerking te komen voor een mindfulness training:

  1. Het moet gaan om een behandeling, onderzoek, cursus of consult dat medisch bedoeld is.
  2. De trainer of therapeut moet cat. 1 gecertificeerd zijn bij een erkende beroepsvereniging. De Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (VMBN) of de Vereniging Voor Mindfulness (VVM).

Raadpleeg altijd jouw zorgverzekeraar voor aanvullende voorwaarden en of de beroepsvereniging erkend wordt.

Om je aan te melden, voor meer informatie of als je wilt overleggen wat in jouw situatie het beste past,
neem dan contact met me op.