Belichaamd trainen | Mariet Rutten

Nascholing voor mindfulnesstrainers in Deventer

Zaterdag 16 november 2024 | 9.30-17.00 uur


Je kent vast wel die ene deelnemer die anders is en afwijkt in jouw groep. Die persoon die niet past in het plaatje of theoretisch model. De andersoortige deelnemer die zoekt naar een remedie voor stress, pijn, vage lichamelijke klachten en bovenal rust. Of worstelt met persoonlijk drama en gevoelens van schuld, schaamte, zelfkritiek, vlak of teruggetrokken is? In het hoofd blijft uit onveiligheid, kritisch, sturend of angstig is. Of storend werkt op de dynamiek in de groep en in de interactie met jou als trainer.

Wat vertelt mijn lichaam mij? Ons lichaam communiceert door signalen, fluisterend, soms luid en duidelijk. Van knopen in de maag, buikpijn tot slapeloze nachten, ons lichaam vertelt ons meer dan we soms beseffen. Wie luistert? Wie hoort?! Als trainer nodig je mensen uit om in verbinding te gaan met zichzelf op vijf verschillende niveaus: mentaal, emotioneel, fysiek, energetisch en spiritueel.

Wie ben IK als trainer en wat heb IK nodig om zelf belichaamd te kunnen trainen?

Op zaterdag 16 november a.s. geeft Mariet Rutten een ervaringsgerichte nascholingsdag voor mindfulnesstrainers in het Deventer centrum (3 minuten lopen van het NS-station) op een ruime sfeervolle locatie. Mariet is werkzaam als integraal therapeute, gespecialiseerd mindfulnesstrainer en ze traint hulpverleners in mensgericht werken. In het non-verbale gedrag, energetische en on(der)bewuste processen ligt haar kracht. Ze neemt trainers op unieke wijze in vogelvlucht mee met als doel om de taal van het lichaam te gaan ontdekken (op bewust en onbewust niveau) én het proces van integratie tussen lichaam en geest vanuit compassievol luisteren.

Deelnemers uitnodigen om zich open te stellen voor een ervaring kan soms ingewikkeld zijn, zeker op fysiek niveau, dit proces gaan we met elkaar ontwarren. De kunst is om beter te luisteren naar de taal van het lichaam én met de veelheid aan input (zowel innerlijk als van buitenaf) te durven leren omgaan. Uit het hoofd stappen in het lichaam en doorvoelen. Dit geldt niet alleen voor deelnemers in groepen maar misschien ook wel voor jezelf als mens en trainer. We gaan aan de slag met psycho-educatie, zelf-ondersteunende technieken en hulpbronnen als: vertragen, voelen, diep luisteren, intuïtief afstemmen, nabijheid en grenzen, de kracht van adem, heartfulness, stille aandacht voor ruimte, vorm en leegte. De werking van het autonome zenuwstelsel bij stress, weerstand en onveiligheid.

Inhoud
Deze lesdag is gericht op jouw zelfontwikkeling als trainer en ervaringsgericht, door het zelf te ervaren binnen een veilige setting met elkaar als professionals, leer je lichaamsprocessen nóg beter gewaar te zijn. Een innovatief programma wat dynamische en verstillende oefening biedt, voor het verdiepen van aandacht, bewustzijn, zelfkennis en het vergroten van zelfregulatie bij deelnemers. De methodieken die worden ingezet komen onder meer uit de Polyvagaal-geïnformeerde Therapie, Trauma Sensitieve Mindfulness, Voice Dialogue en de Psychologie voor Positieve Gezondheid.

Investering: € 145,- (incl. kop soep, koffie en thee - lunch zelf meebrengen)
Deze nascholing is geaccrediteerd voor 6 punten bij het Mindfulness Register (accreditatie in aanvraag)

Programma
09.30 - 10.00 uur    Ontvangst

10.00 - 12.30 uur    Nascholing Belichaamd Trainen - deel 1

12.30 - 13.30 uur    Lunch pauze

13.30 - 16.30 uur    Nascholing Belichaamd Trainen - deel 2

Voor wie?
De nascholing is toegankelijk voor iedereen die opgeleid is als mindfulnesstrainer en basis trainersvaardigheden bezit, bijvoorbeeld als MBSR/MBCT trainer voor groepen. Om maatwerk te kunnen leveren is het aantal deelnemers: maximaal 14 (+ reservelijst).

Doel van deze nascholing
Het bevorderen van kennis en begrip van de taal van het lichaam (interoceptie) en het vaardig integreren ervan in een training. Het bevorderen van empowerment als trainer door meditatie, uitwisseling en reflectie.
Verdieping en uitbreiding van mindfulness trainersvaardigheden, mede door uitwisseling met collega-trainers en het bevorderen van inspiratie voor het inhoudelijk geven van een training.

Locatie
Yogica, Brinkgreverweg 13, Deventer

Trainer: Mariet Rutten

Aanmelden


Annulering
Mocht je je na het aanmelden voor de nascholing toch willen afmelden, dit kan kosteloos tot 8 november 2024. Meld je af door het uitsluitend sturen van een email naar: info@mindbody-training.nl